Fundația Națională pentru Dezvoltarea Societății Civile

 

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată ca persoană juridică fără scop lucrativ în anul 1994, la iniţiativa Comisiei Europene. 


Pe baza nevoilor diversificate de dezvoltare ale sectorului nonprofit românesc, FDSC şi-a asumat încă de la început o serie de roluri în cadrul societăţii civile:
  • centru naţional de resurse,
  • centru de cercetare a sectorului non-profit,
  • promotor al sectorului non-profit,
  • administrarea şi acordarea de asistenţă tehnică pentru programele de finanţare europene destinate sectorului ONG

Viziunea Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este aceea a unei societăţi civile influente şi autonome, capabile să răspundă nevoilor oamenilor.

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este un purtător de cuvânt al sectorului neguvernamental, un partener pentru Guvern, donatori şi cetăţeni, un model în implementarea şi respectarea de standarde, pepinieră de experţi/un cadru de dezvoltare a abilităţilor şi competenţelor profesionale. FDSC oferă servicii eficiente pentru organizaţiile neguvernamentale, evaluează şi promovează politici şi este un partener de dialog pentru administraţia publică şi organizaţii neguvernamentale.

Obiectivele FDSC pentru perioada 2007 – 2011

Crearea leadership-ului în sectorul neguvernamental, încurajarea comunicării eficiente, cooperării pentru educarea publicului asupra rolului pe care îl au organizaţiile neguvernamentale şi societatea civilă. 

Dezvoltarea capacităţii organizaţiilor societăţii civile pentru a influenţa politicile publice din România.

Dezvoltarea capacităţii interne a sectorului neguvernamental românesc prin instruire, consultanţă, asistenţă tehnică  informare şi construirea consensului.

Coalitii si advocacy.

FDSC se implică activ în influenţarea adoptării şi amendării unor acte normative care reglementeaza mediul în care organizaţiile non-guvernamentale îşi desfăşoară activitatea. Printre inţiativele pentru care FDSC şi-a asumat un rol de mediator între organizaţiile societăţii civile şi autorităţi se află elaborarea unor politici şi acte legislative din domeniul social, iniţiativa 2%, legislaţia privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor şi fundaţiilor, cadrul fiscal al ONG-urilor. FDSC şi-a asumat un rol central în formarea  Coaliţiei ONG din domeniul social şi în formarea Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND).

 
Free business joomla templates